Poslanci MsZ schválili dotáciu pre nemocnicu vo výške 60.000 eur

27.05.2011 Kežmarok

Kežmarok 26. mája (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Kežmarku dnes na mimoriadnom zasadnutí schválili dotáciu pre Nemocnicu dr. Alexandra Vojtecha v Kežmarku, nezisková organizácia, vo výške 60.000 eur. Tieto financie budú podľa primátora mesta Igora Šajtlavu použité na zníženie dlhu voči Sociálnej poisťovni. „Napriek tomu, že nemocnica sa hádam prvýkrát v histórií ocitla za prvý kvartál nového roku v modrých, čiže neutrálnych číslach, treba riešiť staré dlhy,“ priblížil Šajtlava. Mesto sa dohodlo so Sociálnou poisťovňou, že začne platiť plnú dávku poistného plus 10.000 eur mesačne ako splátku za staré dlhy. Okrem toho sa zaviazalo, že pomôže nemocnici aj jednou jednorazovou splátkou vo výške 150.000 eur.
Podľa Šajtlavu mala byť spomínaná suma splatená naraz, avšak prišlo ku komplikáciám s predajom mestského majetku. Práve z tohto dôvodu sa najprv vyplatí čiastka 60.000 eur, na ktorej sa dnes dohodli poslanci MsZ. Zvyšok finančných prostriedkov sa bude riešiť neskôr.
Aktuálny dlh nemocnice voči Sociálnej poisťovni je približne 900.000 eur. „Sú tam aj menšie dlžoby, ktoré je nemocnica schopná splácať. Celkový dlh, kým sa vyplatí, to bude trvať ešte dlho, my sme sa zaviazali, že vyplatíme tie nové dlhy, ktoré vznikli po nástupe nového vedenia Sociálnej poisťovne,“ objasnil Šajtlava. Ide o spomínaných 150.000 eur.
Nemocnica dr. Alexandra Vojtecha v Kežmarku poskytuje vo svojich priestoroch zdravotnú starostlivosť vnútorného lekárstva, chirurgie, gynekológie a pôrodníctva, disponuje tiež detským oddelením, oddelením anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelením dlhodobo chorých a geriatrie. Jediným vlastníkom nemocnice je mesto Kežmarok.
 

Vyberte región